Tarihi bir yemek olan Özbek pilavı tarifini sizinle paylaşıyoruz. Özbekistan'ın Buhara kentinde özel günlerde ve düğünlerde yapılan bu pilavı evinizde de kolayca yapabilirsiniz. İşte Özbek pilavı tarifi.
Özbekistan'ın tarihi kenti Buhara'nın özel günler ile düğün sofralarının vazgeçilmezi olan Özbek pilavı tarifini sizinle paylaşıyoruz. Özellikle eve gelen misafirlere bu pilavı mutlaka evin erkeğinin yaptığını biliyor muydunuz? Başlı başına ana yemek sayılabilecek kadar zengin içeriği olan bu pilavın başrollerini et ve havuç paylaşıyor. Havucun pilava kattığı hafif şekerli tat et ile buluşunca tadına doyum olmuyor. Afiyet olsun
Malzemeler:
-1/2 su bardağı sıvı yağ
-2 yemek kaşığı tereyağ (arzuya göre)
-2 adetkuru soğan (piyazlık doğranmış)
-5 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
-400 gram kuşbaşı kuzu eti
-3 su bardağı baldo pirinç (yıkanmış,süzülmüş)
-2 başsarımsak
-4,5 su bardağı sıcak su (arzuya göre et veya sebze suyu)
-1/2 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-2 yemek kaşığı tereyağ (arzuya göre)
-2 adetkuru soğan (piyazlık doğranmış)
-5 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
-400 gram kuşbaşı kuzu eti
-3 su bardağı baldo pirinç (yıkanmış,süzülmüş)
-2 başsarımsak
-4,5 su bardağı sıcak su (arzuya göre et veya sebze suyu)
-1/2 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
Nasıl yapılır?
-Yarım su bardağı sıvı yağ ile tereyağını pilav tenceresinde eritin.
-Piyazlık doğradığınız soğanları ekleyin ve hafif karamelize oluncaya kadar kavurun.
-Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
-Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenmiş havuçları ekleyin ve karıştırın.
-Havuçlar yumuşayınca pirinçleri ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun.
-Su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra karıştırın ve 2 baş sarımsağı pilavın ortasına koyup hafifçe bastırın ve kapağını kapatın.
-5 dakika harlı ateşte, 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra servis edin.
-Piyazlık doğradığınız soğanları ekleyin ve hafif karamelize oluncaya kadar kavurun.
-Kuşbaşı etleri tencereye ekleyin ve suyunu çekene kadar kavurun.
-Etler suyunu çekip kavrulduktan sonra rendelenmiş havuçları ekleyin ve karıştırın.
-Havuçlar yumuşayınca pirinçleri ekleyin ve 3 dakika kadar kavurun.
-Su, tuz ve karabiberi de ekledikten sonra karıştırın ve 2 baş sarımsağı pilavın ortasına koyup hafifçe bastırın ve kapağını kapatın.
-5 dakika harlı ateşte, 10 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra servis edin.
0 Yorumlar