Hem şerbetli hem de hamurlu tatlı sevenlerin gözbebeği olan Tokat yöresine ait bir tatlıdır. Özellikle de akşamların vazgeçilmezidir. Kolay hazırlanışı ve yüksek lezzetiyle çok fazla tercih edilen bir tatlıdır. Hira tatlısının farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Ülkemizde 7’den 70’e neredeyse herkesin beğendiği bir tatlıdır. Peki ya bu tatlı nasıl hazırlanır? Hira tatlısının püf noktaları nelerdir? İşte detaylar...
Hira tatlısı genellikle akşam yemeği sonrasında tercih edilmektedir. Malzemeleri neredeyse her evde bulunduğu için istenildiği an yapılan ve yapım aşaması çok kısa süren bir tatlıdır. Ancak pişirme süresi ve malzeme miktarı çok ehemmiyet ister. Çünkü irmikli bir tatlı olmasından kaynaklı dağılma gibi durumlar görülebilir. Peki ya hira tatlısı tarifi nedir? Nasıl yapılır?
Hira Tatlısı Nasıl Yapılır?
Kadınların yaparken en rahat oldukları tatlılardan birisi olan hira tatlısı son zamanlarda çok fazla konuşulmaktadır. Tokat mutfağından çıkıp ülkenin her yanına yayılan bu tatlıyı herkes yapabilir. Tatlının malzemeleri kolay bulunduğu için tercih edilmesi daha yüksek bir olasılıktadır. İşte Hira tatlısı tarifi:
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- 1 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Üzerine bulamak için irmik
- Şerbeti için de 2 su bardağı su ve 2 su bardağı toz şeker
Tüm bu malzemeler temin edildikten sonra hira tatlısı yapılmaya başlanabilir. İlk olarak bir kap içerisine yarım su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 1paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı irmik ve 1,5 su bardağı un eklenir. Ardından bu malzemeler iyice karıştırılır.
Hamur hazır olduğunda yuvarlak parçalar koparılır. Bu parçalar yuvarlandıktan sonra bir kase içerisine irmik döküp toplar o kaseye koyulur ve irmiğe bulanması sağlanır.
Fırın kağıdı serilmiş bir tepsiye hazırlanmış olan hira tatlıları düzgünce dizilir. Önceden ısıtılmış olan 170 derece fırında yaklaşık 25 dk kadar pişmesi beklenir.
Tatlı pişerken ise şerbet hazırlanmaya başlanır. Bunun için 2 su bardağı suyu ve 2 su bardağı toz şekeri bir kaba aldıktan sonra ocağa koyulur. Şeker eriyene kadar bu karışım kaynatılır. Kaynadıktan sonra ise bir iki damla limon damlatılır ve soğumaya bırakılır.
Tatlılar ılık, şerbet soğukken şerbet yavaşça tatlıların üzerinde gezdirilir. Ardından ise üzerine hindistan cevizi serpiştirilir.
İrmikli hira tatlısı hazır!
Hira tatlısı tarifi ve yapılışı bazı tariflerde değişiklik gösterse dahi neredeyse birbiriyle aynı tarifler mevcuttur. Ve bu tatlıyı yapacak kişi tarifte kafasına göre değişiklikler yapmamaktadır. Çünkü hira tatlısı irmikli bir tatlıdır. Bazı durumlarda irmik birbirine tutunmaz ve parçalanır. Bundan dolayı malzemelerin miktarları çok önemlidir. Buna önem verilmediği müddetçe ortaya kötü bir hira tatlısı çıkar. Bunu da kimse istemez.
Portakallı Hira Tatlısı
Portakallı hira tatlısı, irmikli hira tatlısının farklı bir çeşididir. Ve diğer hira tatlıları kadar bu tatlı da lezzetlidir. Malzemeler ise neredeyse aynıdır. Portakallı hira tatlısı yapılışı şöyledir:
Derin bir kap içerisine normal irmikli hira tatlısı malzemeleri alındıktan sonra üzerine 1 portakalın kabuğu rendelenmelidir. Ardından tüm bu malzemeler karıştırılmalı ve ele yapışan bir hamur elde edilmelidir. Hamurlar istenilen şekle sokularak pişirmeye alındıktan sonra şerbet hazırlanmaya başlanır. Şerbet kaynatılmadan hazırlanır. Yarım çay bardağı portakal suyu, 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su, şeker eriyene kadar karıştırılır ve şerbet hazırlanır. Portakallı hira tatlıları ılıdığında ise şerbetle buluşturulur.
Hira Tatlısı Püf Noktaları
Bir yiyeceğin güzelliği onun püf noktalarına bağlıdır. Eğer püf noktalara dikkat edilmezse ve önem verilmeden bir işe girişilirse sonuçları hoş olmayabilir. Bundan dolayı da her yiyeceğin püf noktaları vardır. Hira tatlısının da birçok püf noktası bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediği müddetçe ortaya çıkan hira tatlısı kimsenin yemek istemeyeceği bir tada ve görünüme sahip olabilir. Hira tatlısının bazı püf noktaları ise şunlardır:
- Hira tatlısı herkesin bildiği üzere şerbetli bir tatlıdır. Şerbetin sıcaklığı ve tatlının sıcaklığının birbirine uyumu bu tatlı için son derece önemlidir. Eğer tatlı sıcakken sıcak şerbet dökülürse hira tatlısı hamura döner. Bu yüzden hira tatlısı ılıkken ve şerbet soğukken birbirine karışmalılardır.
- Fırında en az 20-25 dakika pişmelidir.
- Hamur kesinlikle yapışkan bir halde olmalıdır.
- Afiyet olsn
0 Yorumlar