Mercimek köftesi tarifi

Mercimek köftesi tarifinin püf noktası, Mercimek köftesi nasıl yapılır


Mercimek köftesi, misafir sofralarını süslemekte geleneksel bir lezzettir. Özellikle günlerde, arkadaş toplantılarında ve davet sofralarında baş köşede yerini alır. İnce bulgurun köfte hali olan ve içerisindeki aroma verici baharatlar salçası ve soğanıyla beraber oldukça lezzetli bir çeşittir. Genellikle misafir tabaklarında çeşit olarak, ana yemeğin yanına meze olarak ikram edilir. Mercimek köftesini göbek marul veya kıvırcık marul ile servis yapabilirsiniz. Bu şekilde oldukça fazla servis edilmektedir. Bu bakımdan çiğ köfteye benzemektedir fakat lezzeti ondan çok daha farklıdır.

Mercimek köftesi tarifinin püf noktası

  1. Mercimek köftesinin, harcının kuru olduğunu ve elinizle sıkıp şekil verdiğinizde, dağılıyorsa o zaman biraz daha su ilave ederek, kuruluğunun gitmesini sağlayabilirsiniz.
  2. Mercimekleri ve aynı anda ince bulguru bir kapaklı tencereye veya kaba koyduğunuzda kapağını mutlaka kapatın ki tüm malzemeler suyu çekebilsin ve aynı anda kaptaki buharla pişmeye devam etsin.
  3. Eğer mercimek köftesini yaptıktan sonra hemen tüketmeyecekseniz ve bekletecekseniz o zaman mutlaka mercimek köftelerinizin üzerini kapatın veya streçleyin.
  4. Mercimek köftesi sunumlarınızda, limon ve göbek marul veya kıvırcık kullanabilir, servis tabağını daha da renklendirebilirsiniz.

Tam ölçüsünde efsane lezzetiyle mercimek köftesi tarifi
Malzemeler
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 3 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5-6 sap yeşil soğan
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 adet limonun suyu
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Nane
  • Reyhan
  • Tuz
Hazırlanışı
  1. Bir tencereyi alın ve içine 5 su bardağı suyu ekleyin. Üzerine 2 su bardağı mercimeği ekleyin ve mercimekler kabuklarını atmadan iyice haşlayın.
  2. Haşlanan mercimeklerin üzerine 1 su bardağı ince bulguru ekleyin. Kimyon ve tuzunu da tadını kontrol ederek ekleyin ve kapağını kapatarak 15 dakika boyunca altı kapalı olarak bulgurların da haşlanmasını sağlayın.
  3. Bir tavada, 3 adet kuru soğanı çok küçük olacak şekilde doğrayın ve zeytinyağında soğanları soteleyin.
  4. Kavrulan soğanların üzerine 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyerek kavurun.
  5. Üzerine karabiber, pul biber, nane, reyhan ekleyerek iyice karıştırın ve tavayı ocaktan alın.
  6. Maydanozu ve yeşil soğanları küçük küçük olacak şekilde doğrayın.
  7. Mercimek ve bulguru, soğanlı baharatlı karışımla bir karıştırma kabında buluşturun. İyice yoğurun. Tuzunu kontrol edin ve üzerine az ise tuzunu ilave edin ve yeniden yoğurun.
  8. Üzerine yeşillikleri ekleyin. Limonu az ise limon ekleyin. Tuzunu kontrol edin. Hepsini tekrar yoğurun.
  9. Sonra cevizden biraz büyük parçalar koparın ve biraz rulo yaptıktan sonra köfteyi elinizle sıkarak şekil verin ve servis hazır. afiyet olsun

Yorum Gönder

0 Yorumlar